Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

 

Οι γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

 

Υπολογίζεται, ότι υπάρχουν περίπου 225 ζωντανές γλώσσες  στην Ευρώπη ("κρατικές και "περιφερειακές") και ότι πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού είναι δίγλωσσο.

Πολιτική της ΕΕ είναι να ενθαρρύνει όλους τους πολίτες της να είναι πολύγλωσσοι· ειδικότερα, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  τους ενθαρρύνει να είναι σε θέση να μιλούν δύο γλώσσες πέρα από τη μητρική γλώσσα τους.

 

 

Ινδοευρωπαϊκές Γλώσσες.

 

Οι ινδοευρωπαϊκές γλώσσες αποτελούν, κατά μία θεωρία, γλωσσική οικογένεια τα μέλη της οποίας ήταν, στην αρχαιότερή τους μορφή, διάλεκτοι μιας ενοποιημένης γλώσσας, οι οποίες διαφοροποιήθηκαν σταδιακά εξαιτίας των αλλεπάλληλων μεταναστεύσεων και των επαφών των Ινδοευρωπαίων με άλλα γλωσσικά ιδιώματα.

 

Λατινογενείς (ρομανικές) Γλώσσες

Στις Ρομανικές γλώσσες περιλαμβάνονται όλες οι γλώσσες που προέρχονται από τα Λατινικά, τη γλώσσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πάνω από 1.200 εκατομμύρια άνθρωποι ομιλούν σήμερα κάποια ρομανική γλώσσα και αυτοί βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, καθώς και σε διάφορες διάσπαρτες περιοχές ανά την υφήλιο.

 

  LANGUAGE RICH EUROPE

 

 

 

Γλωσσικές δεξιότητες των Ευρωπαίων πολιτών

 

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μιλήσουν την κάθε γλώσσα, ως μητρική γλώσσα
ή ως δεύτερη ή ξένη:

 

 

ΓλώσσαΠοσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που μιλάει
ως
μητρική
ως
δεύτερη
ή ξένη
σύνολο
Αγγλικά 13% 38% 51%
Γερμανικά 18% 11% 29%
Γαλλικά 12% 12% 24%
Ιταλικά 13% 3% 16%
Ισπανικά 9% 7% 16%
Πολωνικά 9% 1% 10%
Ολλανδικά 5% 1% 6%
Ρωσικά 1% 6% 7%
Σουηδικά 2% 1% 3%
Ελληνικά 3% 0% 3%
Τσεχική 2% 1% 3%
Πορτογαλικά 2% 0% 2%
Ουγγρικά 2% 0% 2%
Σλοβακικά 1% 1% 2%
Καταλανικά 1% 1% 2%
 

Ινδοευρωπαϊκές Γλώσσες.

 

Σύγχρονες γλώσσες που ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια είναι, ανάμεσα σε άλλες, η Αγγλική, η Γαλλική, η Γερμανική, η Ισπανική, η Μπενγκάλι, η Πορτογαλική, η Ρωσική και η Χίντι, κάθε μία από τις οποίες είναι μητρική γλώσσα περισσότερων από 40 εκατομμύρια ανθρώπων. Επίσης στην ίδια γλωσσική οικογένεια ανήκουν πολυάριθμες άλλες μικρότερες εθνικές ή μειονοτικές γλώσσες όπως η Αλβανική, η Αρμενική, η Ελληνική, η Ιταλική, η Κουρδική, ηΛιθουανική, η Περσική (ή Φαρσί).

Στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια ανήκουν επίσης γλώσσες που δεν έχουν πια ομιλητές όπως η Αρχαία ελληνική, η Λατινική, η Σανσκριτική, η Τοχαρική, η Χεττιτική και άλλες.

Η ινδοευρωπαϊκή είναι η μεγαλύτερη γλωσσική οικογένεια στον κόσμο σήμερα με τα μέλη της να αποτελούν τη μητρική γλώσσα περισσότερων από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων· η δεύτερη μεγαλύτερη οικογένεια γλωσσών είναι η σινοθιβετική.

Εξαίρεση αποτελούν τα ουγγρικά, τα εσθονικά και τα φινλανδικά, που ανήκουν στην λεγόμενη «οικογένεια των Ουραλίων γλωσσών», καθώς και η γλώσσα των Βάσκων, η καταγωγή της οποίας ακόμη παραμένει άγνωστη. 

Τα ελληνικά, μαζί με τις γλώσσες της Βαλτικής, έχουν δεχθεί λιγότερες επιρροές κατά το πέρασμα των αιώνων από ό,τι οι υπόλοιπες ινδο-ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η ομοιότητα βασικών λέξεων στη σανσκριτική, αρχαία ελληνική, λατινική, γερμανική, αγγλική όπως: 

  • πατέρας (σανσκ. pita, αρχ. ελλ. πατήρ, λατ. pater, γερμ. Vater, αγγλ. father), 
  • μητέρα (σανσκ. mata, αρχ. ελλ. μήτηρ, λατ. mater, γερμ. Mutter,  αγγλ.mother),
  • σπίτι (σανσκ. dáma- αρχ. ελλ. δόμος, λατ. domus)
  • άλογο (σανσκ. áśva-, αρχ. ελλ. ἵππος, λατ. equus) κλπ.

υποδηλώνει την ύπαρξη κοινών ριζών και προέλευση από μια κοινή πρωτογλώσσα, η οποία ονομάζεται συμβατικά Πρωτοϊνδευρωπαϊκή (ΠΙΕ). Η δυνατότητα τέτοιες ομοιότητες να οφείλονται σε δανεισμό μεταξύ γειτονικών γλωσσών αποκλείστηκε, διότι θεωρείται απίθανο ένας λαός με ξεχωριστή γλώσσα να μην έχει δικές του λέξεις για τόσο βασικές έννοιες.

Οι αποκλίσεις από την κοινή ρίζα στις διάφορες γλώσσες οφείλονται σε αλλαγές που δεν έγιναν τυχαία, αλλά ακολουθώντας μια κανονικότητα (φωνητικοί νόμοι). Έτσι διατυπώθηκαν νόμοι για τις φωνητικές μεταβολές, οι οποίοι έχουν καθολική ισχύ, όπως η μετατόπιση συμφώνων στις γερμανικές γλώσσες.

Επειδή η Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή ανάγεται σε βάθος χρόνου πριν την ανακάλυψη της γραφής, θεωρείται απίθανο να βρεθούν γραπτά τεκμήριά της που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν άμεσα τους επανασυντιθέμενους τύπους. Η ανακάλυψη όμως και η αποκρυπτογράφηση αρχαίων γλωσσών (όπως η Χεττιτική) και συστημάτων γραφής (όπως η Γραμμική Β') βοηθούν στην επιβεβαίωση ή διάψευση και χρονολόγηση των φωνητικών νόμων.

Τα γερμανικά είναι η ευρύτερα ομιλούμενη μητρική γλώσσα με 18%, ενώ τα αγγλικά είναι σαφώς η περισσότερο χρησιμοποιούμενη γλώσσα στην ΕΕ με 51%.

Στο Λονδίνο υπολογίζεται ότι περίπου 300 γλώσσες ομιλούνται ως μητρικές.

 

Η εξέλιξη των Ευρωπαϊκών γλωσσών...

Λατινογενείς (ρομανικές) Γλώσσες

 

Οι Ρομανικές γλώσσες προέρχονται από τη δημώδη Λατινική, δηλαδή τη γλώσσα που μιλούσαν οι στρατιώτες, οι άποικοι και οι δούλοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η δημώδης Λατινική διέφερε σημαντικά από τα κλασικά Λατινικά των λογίων.

Μεταξύ του 200 π.Χ. και 100 μ.Χ., η επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, συνεπικουρούμενη και από την πολιτική που ακολουθούσε σε θέματα δημόσιας διοίκησης και εκπαίδευσης, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η "δημώδης" Λατινική κυρίαρχη διάλεκτος από την Ιβηρική χερσόνησο έως τις δυτικές ακτές της Μαύρης θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια της παρακμής και της διάσπασης της αυτοκρατορίας, η "δημώδης" λατινική εξελίχθηκε κατά τόπους και ανεξάρτητα. Αυτό είχε ως συνέπεια να εμφανιστούν δεκάδες διακριτές Ρομανικές διάλεκτοι.

Οι υπερπόντιες αυτοκρατορίες που ιδρύθηκαν από την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία μετά τον 15ο αιώνα διέδωσαν τις ρομανικές γλώσσες και στις άλλες ηπείρους, σε σημείο που τα 2/3 των ομιλούντων ρομανική γλώσσα να βρίσκονται εκτός των τότε ορίων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Οι Ρομανικές γλώσσες διαιρούνται σε τρεις υποομάδες:

  • τις Νότιες ρομανικές γλώσσες,  (Σαρδηνιακή και Κορσικανική).
  • τις Ιταλοδυτικές γλώσσες, (Ιταλική, Ισπανική, Πορτογαλική και Γαλλική).
  • τις Ανατολικές ρομανικές γλώσσες, (Ρουμανική, τη Βλάχικη και Μογλενίτικη).

 

 

 

 

Share on Social Media