Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Γλώσσες του Κόσμου

 

 

Στην Ευρώπη, ο Ethnologue καταμετρά 230 διαφορετικές γλώσσες και στην Ασία περίπου 2.197.

Στην Παπούα της Νέας Γουινέας, 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι μιλούν περίπου 832 διαφορετικές γλώσσες. 

 Γνωρίζετε ότι...

  • ... η Ισημερινή Γουινέα είναι η μόνη ισπανόφωνη χώρα της Αφρικής;

  • ... τα φινλανδικά έχουν 15 πτώσεις και τα ουγγρικά 17;
  • ... το αρχαιότερο
    μαρτυρημένο σύστημα γραφής είναι η σφηνοειδής σουμεριακή γραφή του 3500 π.Χ.;

  • ... η μαλτέζικη γλώσσα είναι η μοναδική σημιτική γλώσσα που γράφεται με το λατινικό αλφάβητο και είναι επίσης η μοναδική σημιτική γλώσσα που μιλιέται ιστορικά στην Ευρώπη;

 

Περισσότερα για τις.....  

Ευρωπαϊκές Γλώσσες
Ασιατικές Γλώσσες

 

 

 

88

 


Γλώσσες του Κόσμου

Οι επίσημες γλώσσες παγκοσμίως είναι περισσότερες από 6.000, χωρίς να είναι όμως πάντα σαφής η διαφοροποίηση ανάμεσα στη γλώσσα και στη διάλεκτο.

 

Σύμφωνα με τον Ethnologue, τον πιο ολοκληρωμένο κατάλογο, οι γλώσσες είναι 6.809. Σε αυτές περιλαμβάνονται κάποιες που ομιλούνται από έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων όπως τα κινεζικά των μανδαρίνων, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα ινδικά, αλλά και περίπου 1.700 που ομιλούνται από λιγότερους από χίλιους ανθρώπους.


 Οι 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές

 Οι 12 από τις 20 γλώσσες με τους περισσότερους ομιλητές ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια και πολλές από αυτές, όπως η Αγγλική, η Ισπανική και η Πορτογαλική, εξαπλώθηκαν λόγω της αποικιοκρατίας.

 Ομιλητές (σε εκατομμύρια) με μητρική γλώσσα την: 

1.  Κινεζική  1.000 (μανδαρινική)
2.  Αγγλική 350
3.  Ισπανική 250
4.  Χίντι 200 (Ινδία)
5.  Αραβική 150
6.  Μπενγκάλι 150 (Μπανγκλαντές)
7.  Ρωσική 150
8.  Πορτογαλική 135
9.  Ιαπωνική 127
10. Γερμανική 100
11. Περσική 71

12. Γαλλική 100
13. Παντζάμπι 70 (Ινδία, Πακιστάν)
14. Ιαβαϊκή 65 (Ινδονησία)
15. Μπιχάρι 65 (Ινδία)
16. Ιταλική 60
17. Κορεατική 60
18. Τελούγκου 55 (Ινδία)
19. Ταμίλ 55 (Ινδία Σρι Λάνκα)
20. Μαράτι 50 (Ινδία)
21. Βιετναμεζική 50

  Πηγή: Comrie, Matthews & Polinsky, Οι Γλώσσες του Κόσμου

 

Οι δέκα πρώτες γλώσσες του μέλλοντος
(Εκτίμηση για άτομα ηλικίας 18-24 ετών το έτος 2050)

Αν σήμερα το 9% του πληθυσμού παγκοσμίως μιλάει ως μητρική γλώσσα τα αγγλικά, το 2050 το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο μισό!

Τα αραβικά και τα ινδικά θα ξεπεράσουν τα αγγλικά και η τελευταία αγγλική αποικία, εκείνη του λόγου, θα κινδυνεύσει σοβαρά.

H υποχώρηση της αγγλικής γλώσσας τα επόμενα χρόνια είναι νομοτελειακό γεγονός, όπως επίσης και ότι ένα τεράστιο ποσοστό των γλωσσών και διαλέκτων του πλανήτη θα απειληθεί με εξαφάνιση.

Υπολογίζεται ότι ούτε λίγο ούτε πολύ το 90% των 6.000 γλωσσών και διαλέκτων που μιλιούνται σήμερα θα εκλείψει σε 50 χρόνια...

Υπολογίζεται από ειδικούς ότι και μετά το 2050 θα συνεχισθεί η έκπτωση της αγγλικής γλώσσας, ενώ αντίθετα γλώσσες όπως η μπενγκάλι, η μαλαισιανή ή η ταμούλ θα γνωρίσουν αύξηση καταλαμβάνοντας εκείνες τις πρώτες θέσεις.

 

 

 

Γλώσσες.. ώθηση στην επιχειρηματικότητα.

Ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασε το θέμα της πολυγλωσσίας σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την επαγγελματική αποκατάσταση και τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι:

  • Πολλές ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολείπονται σε ανταγωνιστικότητα λόγω γλωσσικής και διαπολιτισμικής αδυναμίας.
  • Παρόλο που φαίνεται ότι τα Αγγλικά θα διατηρήσουν σίγουρα την ηγετική τους θέση ως η παγκόσμια επιχειρηματική γλώσσα, οι άλλες γλώσσες είναι που θα κάνουν τη διαφορά μεταξύ της παραδοσιακής εταιρείας και της εταιρείας αιχμής και θα δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Οι γλώσσες δεν χρειάζονται μόνο για την αύξηση των πωλήσεων και την εκμετάλλευση της αγοράς. Η ενσωμάτωση πολύγλωσσων και πολυπολιτισμικών εργαζομένων είναι απαραίτητη. Την ίδια στιγμή, αρκετές έρευνες καταδεικνύουν ότι στις διεθνείς αγορές χρειάζεται μια ποικιλία γλωσσών μαζί με τις πολιτιστικές δεξιότητες, που συνήθως αποκτώνται μαζί με την τελειοποίηση των γλωσσικών ικανοτήτων.
  • Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες να προσλάβουν ειδικευμένο προσωπικό με γλωσσικές ικανότητες πέραν των βασικών Αγγλικών. 

Επιπλέον, όλες οι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η πολυγλωσσία προσφέρει αμέτρητα πλεονεκτήματα έναντι της μονογλωσσίας. Τα δίγλωσσα άτομα φαίνεται να αναπτύσσουν πιο νωρίς σε ηλικία ορισμένες νοηματικές ικανότητες, δείχνουν, σε γενικές γραμμές, να μαθαίνουν πιο γρήγορα και έχουν μεγαλύτερο εύρος στην αντίληψή τους για τον κόσμο. 

    

   

 

 

share...

                        

        Γιατί να μάθω...